Terug naar overzicht

Van handmatig dozen vullen naar vol automatisch vulproces

  • Building & construction
  • PLC / PC programmeren
  • Visie- en meetsystemen

Onze klant was op zoek naar een oplossing om producten in dozen te plaatsen. Voorheen werden deze dozen handmatig gevuld. Elenco heeft samen met de klant een machine ontwikkeld om dit proces te automatiseren.

Vision guided robotics & delta robot

We zijn gestart met het in kaart brengen van de mogelijke bottlenecks die het automatiseren van dit project kunnen tegenwerken. Al snel merkte we op dat de dozen een kartonnen raster hebben waar veel speling op zit. Hierdoor was het niet mogelijk om de producten op vaste posities af te zetten in de doos. Daarom was de beslissing om vision guided robotics in te zetten een voor de hand liggende keuze. Daarnaast hebben een camera toegevoegd aan de opstelling, waarmee het mogelijk werd om het raster in de kartonnen doos te kunnen detecteren. Deze detectiemethode wordt gebruikt om de producten perfect in het midden van het raster af te zetten, zonder enige beschadigingen. Verder was de cyclustijd in dit project kritisch, daarom werd er gekozen voor een supersnelle delta robot.

Elenco heeft dit project als turnkey oplossing aangeleverd aan de klant. 

Nadat de plannen gereed waren, hebben we onmiddelijk de nodige materialen in bestelling gezet en daarna zijn hebben onze engineers de handen uit de mouwen gestoken. De PLC- en camerasoftware is volledig in eigen huis ontwikkeld. Vervolgens is de machine opgebouwd en getest bij ons in het atelier en als laatste stap is de volledige opstelling naar het buitenland verplaatst en geïnstalleerd.

Multidisciplinaire aanpak

Door onze multidisciplinaire aanpak is dit project succesvol gerealiseerd. Automatisering, robotics en camera’s combineren is één van onze troeven. Als extraatje werd er een WiFi access point in het stuurbord ingebouwd en kan de klant zijn machine bedienen d.m.v. een tablet. Daarnaast kunnen wij op een veilige manier vanop onze bureau in Genk meekijken wanneer er eventuele storingen optreden en kunnen we remote de software updaten.

Ondertussen vult deze machine continue dozen aan het vooropgestelde tempo van 2,3 seconden per product en hebben we er een tevreden klant bij.

Nieuwsbrief

Grens verleggend nieuws in je
mailbox?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.